Rondje Pontje

Veerponten zijn een extra dimensie in het rivierenland. Zeker de voetveren die een overtocht op een klein schip op een van de grote rivieren maakt de oversteek bijzonder. In dit Thema gaan we een aantal wandelingen verzamelen met wandelingen waarin ten minste één en soms twee veerpont oversteken zijn om de wandeling compleet te maken

Bijzonder zijn gierpontjes. Je komt ze op veel plaatsen nog tegen. Veerboten die middels een kabel vastzitten. Vroeger werd de pont met behulp van de stroming in de rivier op een slimme manier naar de overkant gebracht. Door de pont een bepaalde hoek in de stroming te geven werde deze langzaam naar de overkant gebracht. Terug moest daarvoor de hoek van de pont natuurlijk precies de andere kant op wijzen. 

Zie ook:De blog over de gierpont

 /></p>        </div></div></div>

<div class='row' ><div class='col-lg-4 col-md-12 col-sm-12  p-3'><div class='card h-100'><h4 class='card-header'><a href='Detail.aspx?webformid=232&tocht_id=54' >Bootjes kijken</a></h4><div class='card-body'><p><p>Een wandeling door het

Er is voldoende horeca onderweg, de tocht kan uitgebreid worden met een bezoek aan het bezoekerscentrum in Heerewaarden of het oude centrum van Zaltbommel.

Diefdijk en de Wiel van Bassa

De Diefdijk ligt als een lineaal in het landschap precies op de grens tussen Gelderland en Zuid-Holland. Het is nog altijd een belangrijk onderdeel van de bescherming tegen hoogwater voor de provincie Zuid Holland.
De Wiel van Bassa is hier een mooi voorbeeld van het is een oude dijkdoorbraak, de nieuwe dijk is vervolgens om de wiel heengelegd. Ongeveer twee kilometer naar het Noorden ligt een ander wiel wat aangeeft dat dijkdoorbraken in het verleden geen uitzondering waren.
De route loopt niet door de bebouwde kom. Er is echter horeca in Schoonewoerd, ongeveer een kilometer verderop.

Dommels pontje

Den Bosch was vroeger een belangrijke vestingstad. Gelezen in een bijzonder waterrijk gebied gevoed door rivieren was het moeilijk in te nemen in geval van oorlog. Daar was een open landschap voor nodig naast de verdedigingswerken. Dat is heel mooi want het open landschap is er nog steeds, direct naast de oude stad. Daarnaast een mooi landgoed met bomenrijen en een riviertje dat zich naar de stad slingert. Op de weg is op een aantal plekken horeca en volop in de oude binnenstad.

Eemland

De Eem slingert door een zeer Hollands landschap, er zijn maar weinig polders zo leeg en vlak als die bij de Eem. Het is dan ook een oud landschap waar je de historie van de strijd tegen het water kunt voelen. Veel gemalen, dijken en andere waterwerken uit het verleden tonen dat het laag land is. Er is onderweg voldoende horeca in Eenbrugge en Eemdijk. De wandeling kan uitgebreid worden met een bezoek aan de oude kern van Spakenburg met een leuk haventje.

In rechte lijnen van Castellum naar Culemborg

Een wandeling langs rechte paden en kades door een oerhollands landschap. In het dorp Schalkwijk is een aardige dorpskern die het bekijken waard is. Daar is ook een ijssalon met koffie. Eventueel is er later bij het fort aan de groene weg een rustpunt. 

De wandeling door de uiterwaarden kan erg modderig zijn. In de winter zijn de uiterwaarden soms afgesloten als rustgebied voor ganzen. Loop dan gewoon door over de dijk tot aan de afslag naar de veerpont. Na de veerpont kun je de route weer gewoon oppakken

Langs Vecht en Plas

De Utrechtse rivieren, met name de Utrechtse Vecht, kenmerken zich door meanders door het veenweidebied. Een ander kenmerk zijn de vele meren en plassen in dit gebied zoals de Loosdrechtse Plassen of de Ankeveense Plassen. Deze route combineert deze twee landschappen in een rondwandeling vanuit het aardige plaatsje Nederhorst den Berg. Naast deze wandeling langs de plassen en de Utrechtse Vecht is er een kasteel als bezienswaardigheid. 's Zomers is er een voetveer naar Nigtevecht. Hiermee kun je je wandeling uitbreiden door even een rondje te maken door dit authentieke dorpje.

Rondje pontje Heukelum

Een wandeling langs de Linge met mooi oude plaatsen en een voetveer. Tijdens de wandeling kom je regelmatig in aanraking met de glasstad.Een museum een glasfabriek en een blazerij. Heukelum en Asperen zijn mooi oude plaatsjes met prachtige ligging aan de Linge.

Daarnaast een aantal wielen, voormalige dijkdoorbraken die bijna allemaal in het groen liggen. Bij fort Asperen is de Linge op zijn mooist en ook het fort is een bezoekje waard. We eindigen in de oude kern van Leerdam metvolop horeca mogelijkheden. Ook in de andere plaatsjes is volop horeca aanwezig.

Slot Loevestein

Een wandeling midden in het rivierenland gelegen aan drie rivieren, een beetje vreemd omdat er feitelijk twee rivieren bij elkaar komen. Maar wij Nederlanders hebben wel meer vreemde naamconstructies bedacht voor rivieren.

Gebied is prachtig met veel historie, een mooie omgeving, vergezichten over rivieren en natuurlijk slot Loevestein. De wandeling is dan ook goed te combineren met een bezoek aan het kasteel of de vesting Woudrichem. 

Houdt er rekening mee dat het voetveertje niet alle dagen gaat zie http://voetveerwoudrichem.nl/wp/. Er is in de omgeving voldoende horeca.

Struinen tussen Wamel en Dreumel

De Waal is indrukwekkend bij Tiel, zeker als hij hoog staat. Met het voetveer steken we over naar Wamel en verkennen daar eerst een stukje van het achterland. Via de Waalbandijk lopen we richting Dreumel dat een vreemd grote kerk heeft. Voor de kern van Dreumel gaan we echter struinen langs de Waal. Een geweldige ervaring en voor iedereen wat wils. Vervolgens terug naar Tiel waar volop horeca is. De techt kan eventueel uitgebreid worden met een bezoek aan het Flipjemuseum.De route kan niet gelopen worden met hoogwater en hou rekening met de vaartijden van het voetveer.

Tiendwegen en kades tussen Lexmond en Schoonhoven

Dit is een het vergeten broertje van het Groene Hart. Relatief onbekend maar landschappelijk gezien misschien wel mooier dan de bekende variant. Want rustiger, groener, rechter en de sloten zo hier en daar veel breder. Het eerste deel langs de Rijssekade en de Zouweboezem zijn fantastisch, het lijkt hier alsof de tijd 300 jaar heeft stilgestaan. Maar ook Noordeloos en de Tiendweg tussen Ameide en Nieuwpoort zijn prachtig. Tussen al het groen een aantal leuke oude plaatsjes zoals Meerkerk en Ameide, prachtig is het relatief onbekende vestingstadje Nieuwpoort. Het eindpunt is bereikbaar via het Schoonhovens veer.

Twee gierpontjes

Deze wandeling kenmerkt zich door een diversiteit van landschappen, uiterwaarden, de dijk (bij een groot deel kun je ook onderlangs lopen), kleine dorpjes en historische stadjes. De wandeling gaat eerst door het centrum van Culemborg en vervolgens varen we over naar Schalkwijk, we zijn de provinciegrens overgestoken.

Vervolgens struinen we enige tijd door de uiterwaarden en vervolgens lopen we over de dijk.Bij Beusichem nemen we de pont. Hier is een horecagelegenheid. Vervolgens opnieuw struinen en de dijk. Het laatste deel gaat via het Rondeel terug naar Culemborg. In deze stad is volop horeca en je hebt de mogelijkheid om het oude centrum te bekijken. Bijvoorbeeld het Elizabethweeshuis of het van Riebeeckhuis

Zie ook de informatie over gierpontjes


Thema op de kaart