Rondje Pontje

Veerponten zijn een extra dimensie in het rivierenland. Zeker de voetveren die een overtocht op een klein schip op een van de grote rivieren maakt de oversteek bijzonder. In dit Thema gaan we een aantal wandelingen verzamelen met wandelingen waarin ten minste één en soms twee veerpont oversteken zijn om de wandeling compleet te maken

Bijzonder zijn gierpontjes. Je komt ze op veel plaatsen nog tegen. Veerboten die middels een kabel vastzitten. Vroeger werd de pont met behulp van de stroming in de rivier op een slimme manier naar de overkant gebracht. Door de pont een bepaalde hoek in de stroming te geven werde deze langzaam naar de overkant gebracht. Terug moest daarvoor de hoek van de pont natuurlijk precies de andere kant op wijzen. 

Zie ook:De blog over de gierpont

Bootjes kijken

Een wandeling door het "echte" rivierenland. We volgen de dijk langs de Waal geruime tijd maar struinen ook door de uiterwaarden. De tocht is afwisselend vanwege het drukke scheepvaart verkeer en door de weidse uitzichten over het achterland.

Er is voldoende horeca onderweg, de tocht kan uitgebreid worden met een bezoek aan het bezoekerscentrum in Heerewaarden of het oude centrum van Zaltbommel.

Culemborgs Rondje Pontje

Culemborg is een mooi oud stadje gelegen aan de Lek. Rond de Lek zijn de uiterwaarden de afgelopen jaren steeds meer omgezet tot een mooi wandelgebied. We maken bij deze wandeling kennis met de uiterwaarden maar ook met het achterland over mooie rustige paden. Vermeldenswaardig is dat we om een nog in bedrijf zijnde eendenkooi lopen. Vervolgens varen we over met een klein voetveer naar de Utrechtse zijde van de Lek. Hier een wandeling door de uiterwaarden. Er is een wat overwoekert uitzichtpunt die toch wel een beklimming waard is. 

Vervolgens varen we terug en lopen we door de oude binnenstad van Culemborg. Zie het kenmerkende stadhuis en een mooie stadspoort. Tijdens de wandeling is er volgop horeca aanwezig, bij de zorgboerderij en in de oude binnenstad.

Diefdijk en de Wiel van Bassa

De Diefdijk ligt als een lineaal in het landschap precies op de grens tussen Gelderland en Zuid-Holland. Het is nog altijd een belangrijk onderdeel van de bescherming tegen hoogwater voor de provincie Zuid Holland.
De Wiel van Bassa is hier een mooi voorbeeld van het is een oude dijkdoorbraak, de nieuwe dijk is vervolgens om de wiel heengelegd. Ongeveer twee kilometer naar het Noorden ligt een ander wiel wat aangeeft dat dijkdoorbraken in het verleden geen uitzondering waren.
De route loopt niet door de bebouwde kom. Er is echter horeca in Schoonewoerd, ongeveer een kilometer verderop.

Dommels pontje

Den Bosch was vroeger een belangrijke vestingstad. Gelezen in een bijzonder waterrijk gebied gevoed door rivieren was het moeilijk in te nemen in geval van oorlog. Daar was een open landschap voor nodig naast de verdedigingswerken. Dat is heel mooi want het open landschap is er nog steeds, direct naast de oude stad. Daarnaast een mooi landgoed met bomenrijen en een riviertje dat zich naar de stad slingert. Op de weg is op een aantal plekken horeca en volop in de oude binnenstad.

Eemland

De Eem slingert door een zeer Hollands landschap, er zijn maar weinig polders zo leeg en vlak als die bij de Eem. Het is dan ook een oud landschap waar je de historie van de strijd tegen het water kunt voelen. Veel gemalen, dijken en andere waterwerken uit het verleden tonen dat het laag land is. Er is onderweg voldoende horeca in Eenbrugge en Eemdijk. De wandeling kan uitgebreid worden met een bezoek aan de oude kern van Spakenburg met een leuk haventje.

Enspijkse veer

De wandeling laat je kennismaken met de gevarieerde landschappen in de Betuwe. Met een mooie heerlijkheid met brede lanen en mooie bomenrijen. Maar ook volop boomgaarden, dijken omzoomd door fruitbomen en een achterland dat rustig is en afwisselend. Sommige stukken doen in mijn gevoel Scandinavisch aan. Er is voldoende horeca op de route vlak bij het beginpunt maar ook halverwege een koffieplek en boerderijwinkel.

Fort Sint Andries Tussen Maas en Waal

De wandeling laat ons kennismaken met een paar hoogte punten, de sluizen bij Sint Andries, Fort Sint Andries en vervolgens het dorpje Heerewaarden. Bijzonder is dat het van origine een vissersdorp is. Iets wat je niet zou verwachten zo ver van de zee. Het waren riviervissers maar daar moesten ze door het verdwijnen van vis mee stoppen. We steken hier over naar Lith aan de andere kant van de Maas.

Aan de overkant van de rivier maken we kennis met de uiterwaarden van de Maas. Daarna doen we Alem aan een mooi dorp ingeklemd door de rivier wat daardoor bijna buitenlands aandoet.

 

Controleer of het veer van Heerewaarden naar Lith gaat op https://www.uitinderegio.nl/locatie/fiets-en-voetveer-lithse-ham/

Fort Vuren naar Gorinchem

Een lijnwandeling langs de brede rivier de Waal. Er is een mooi uitstapje van te maken door te beginnen met de veerboot van Gorinchem naar Fort Vuren, doe je steigers aan bij Woudrichem en Loevestein.

De wandeling zelf is een combinatie van cultuurhistorie met het fort Vuren en de oude binnenstad van Gorinchem. Fort Vuren is leuk om even te bezoeken als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Gorinchem is oud en heeft een mooie binnenstad. Vooral de sluis van de Linge is een mooi oud stukje waar het leuk is om naar de bedrijvigheid van de bootjes te kijken.

Er is voldoende horeca onderweg, aan het begin en het einde. De wandeling is eenvoudig uit te breiden met andere activiteiten in het rivierenland, Gorinchem heeft genoeg te bieden.

In rechte lijnen van Castellum naar Culemborg

Een wandeling langs rechte paden en kades door een oerhollands landschap. In het dorp Schalkwijk is een aardige dorpskern die het bekijken waard is. Daar is ook een ijssalon met koffie. Eventueel is er later bij het fort aan de groene weg een rustpunt. 

De wandeling door de uiterwaarden kan erg modderig zijn. In de winter zijn de uiterwaarden soms afgesloten als rustgebied voor ganzen. Loop dan gewoon door over de dijk tot aan de afslag naar de veerpont. Na de veerpont kun je de route weer gewoon oppakken

Langs Vecht en Plas

De Utrechtse rivieren, met name de Utrechtse Vecht, kenmerken zich door meanders door het veenweidebied. Een ander kenmerk zijn de vele meren en plassen in dit gebied zoals de Loosdrechtse Plassen of de Ankeveense Plassen. Deze route combineert deze twee landschappen in een rondwandeling vanuit het aardige plaatsje Nederhorst den Berg. Naast deze wandeling langs de plassen en de Utrechtse Vecht is er een kasteel als bezienswaardigheid. 's Zomers is er een voetveer naar Nigtevecht. Hiermee kun je je wandeling uitbreiden door even een rondje te maken door dit authentieke dorpje.

Oost Eierland

Wandeling rond de Cocksdorp langs de Waddendijk. Daarbij mooie vergezichten over de Waddenzee, Vlieland, vogels, schorren, waterpartijen vol met watervogels en vlak aan het einde een grappig voetveertje.

Rekken en trekken in de Berkel

Rekken is een Gelders dorpje vlak bij de grens met Duitsland en Overijssel. De Berkel slingert zich hier meanderend door het landschap dat al wat Duits aandoet. Wij lopen vanuit Rekken langs de oever van de Berkel en het voetveer naar Oldenkotte het eerste plaatsje in Duitsland aan de Berkel. Van daaruit lopen wij door een karakteristiek Duits agrarisch landschap naar de grens met Nederland. Hier ligt een prachtig natuurgebied met een nat heidegebied. Hier maken we een paar lussen om kennis te maken met dit prachtige landschap.  Vervolgens terug via de Nederlandse zijde van de grens naar Rekken.

 

Rhenens rondje pontje

Een afwisselende wandeling bij Rhenen met uiterwaarden, fruit, boomkwekerijen de Blauwe Kamer en de Grebbeberg. Mooie vergezichten als cadeautje aan het einde. De route omvat twee pontjes, het Opheusdens autoveer en het voetveer van Rhenen. Let op het voetveer gaat alleen in de zomermaanden. Tip ga even iets drinken in het veerhuis van het Opheusdens veer. Alsof de tijd heeft stilgestaan.

 

Check dit op https://uiterwaarde.nl

Rondje pontje Heukelum

Een wandeling langs de Linge met mooi oude plaatsen en een voetveer. Tijdens de wandeling kom je regelmatig in aanraking met de glasstad.Een museum een glasfabriek en een blazerij. Heukelum en Asperen zijn mooi oude plaatsjes met prachtige ligging aan de Linge.

Daarnaast een aantal wielen, voormalige dijkdoorbraken die bijna allemaal in het groen liggen. Bij fort Asperen is de Linge op zijn mooist en ook het fort is een bezoekje waard. We eindigen in de oude kern van Leerdam metvolop horeca mogelijkheden. Ook in de andere plaatsjes is volop horeca aanwezig.

Rondje Pontje langs de Maas bij Megen

De Maas is een rivier met een ander karakter dan de andere rivieren. De rivier biedt de mogelijkheid om kennis te maken met uiterwaarden, dijken, oude plaatsjes aan de rivierdijk en deen kennismaking met het Katholieke leven, kloosters, keren en hier en daar een kruis aan de weg. De uiterwaarden bij Appeltern kun je hier prachtig verkennen een mooie route over smalle paadjes langs de rivier. Op de route is meer dan voldoende horeca. 

Let op check wel even of de pontjes gaan, ze gaan niet het gehele jaar zie https://www.uiterwaarde.nl/pontjes/

Slot Loevestein

Een wandeling midden in het rivierenland gelegen aan drie rivieren, een beetje vreemd omdat er feitelijk twee rivieren bij elkaar komen. Maar wij Nederlanders hebben wel meer vreemde naamconstructies bedacht voor rivieren.

Gebied is prachtig met veel historie, een mooie omgeving, vergezichten over rivieren en natuurlijk slot Loevestein. De wandeling is dan ook goed te combineren met een bezoek aan het kasteel of de vesting Woudrichem. 

Houdt er rekening mee dat het voetveertje niet alle dagen gaat zie http://voetveerwoudrichem.nl/wp/. Er is in de omgeving voldoende horeca.

Struinen langs de Waal bij Tiel

Tiel ligt aan de Waal en het is een indrukwekkende rivier met veel scheepvaartverkeer en hele mooie uiterwaarden. Deze wandeling laat je kennismaken met een bijzonder landschap kenmerkend met uiterwaarden, boomgaarden en hoge bandijken.

 

Let op controleer of het veer Heerewaarden – Varik gaat op https://www.uiterwaarde.nl/pontjes/varik-heerewaarden/

Struinen tussen Wamel en Dreumel

De Waal is indrukwekkend bij Tiel, zeker als hij hoog staat. Met het voetveer steken we over naar Wamel en verkennen daar eerst een stukje van het achterland. Via de Waalbandijk lopen we richting Dreumel dat een vreemd grote kerk heeft. Voor de kern van Dreumel gaan we echter struinen langs de Waal. Een geweldige ervaring en voor iedereen wat wils. Vervolgens terug naar Tiel waar volop horeca is. De techt kan eventueel uitgebreid worden met een bezoek aan het Flipjemuseum.De route kan niet gelopen worden met hoogwater en hou rekening met de vaartijden van het voetveer.

Tiendwegen en kades tussen Lexmond en Schoonhoven

Dit is een het vergeten broertje van het Groene Hart. Relatief onbekend maar landschappelijk gezien misschien wel mooier dan de bekende variant. Want rustiger, groener, rechter en de sloten zo hier en daar veel breder. Het eerste deel langs de Rijssekade en de Zouweboezem zijn fantastisch, het lijkt hier alsof de tijd 300 jaar heeft stilgestaan. Maar ook Noordeloos en de Tiendweg tussen Ameide en Nieuwpoort zijn prachtig. Tussen al het groen een aantal leuke oude plaatsjes zoals Meerkerk en Ameide, prachtig is het relatief onbekende vestingstadje Nieuwpoort. Het eindpunt is bereikbaar via het Schoonhovens veer.

Twee gierpontjes

Deze wandeling kenmerkt zich door een diversiteit van landschappen, uiterwaarden, de dijk (bij een groot deel kun je ook onderlangs lopen), kleine dorpjes en historische stadjes. De wandeling gaat eerst door het centrum van Culemborg en vervolgens varen we over naar Schalkwijk, we zijn de provinciegrens overgestoken.

Vervolgens struinen we enige tijd door de uiterwaarden en vervolgens lopen we over de dijk.Bij Beusichem nemen we de pont. Hier is een horecagelegenheid. Vervolgens opnieuw struinen en de dijk. Het laatste deel gaat via het Rondeel terug naar Culemborg. In deze stad is volop horeca en je hebt de mogelijkheid om het oude centrum te bekijken. Bijvoorbeeld het Elizabethweeshuis of het van Riebeeckhuis

Zie ook de informatie over gierpontjes


Thema op de kaart


Wandelingen op basis van trefwoord

Afgedamde maas  Ameland  Armenmolen  Banmolen  Batenburgs veer  Berenschot molen  Berkel  Beusichemse veer  Borchmolen  Borkum  Bouwhofmolen  Culemborgse veer  Dieze  Dinkel  Dommel  Eem  Eerbeekse korenmolen  Eierlands voetveer  El hierro  Elizabethmolen  Enge ijssel  Enspijkse veer  Fohr  Formentera  Franse molen  Fuerteventura  Geul  Gotland  Gouden ham pont  Gouwe  Gran canaria  Grift  Gulp  Hackfortse watermolen  Hamermolen  Helgoland  Hendricus  Hollandse ijssel  Holtmolen  Houthemse molen  Ibiza  Ijssel  Isle of man  Isles of scilly  Ithaka  Jeker  Kades bij culemborg  Kades bij gouda  Kades bij haastrecht  Kades bij linschoten  Kades bij woerden  Kefalonie  Kerrera  Korne  Kromme ijssel  Kromme rijn  Lanzarote  Leeuwmolen  Lek  Leumolen  Linge  Liniepont  Linschoten  Lombokmolen  Maas  Maasbommels veer  Mallorca  Merwede  Middelste molen  Molen den haller  Molen van bels  Molen van frans  Molen van otten  Molen van singraven  Mollumse molen  Mors  Nekkumermolen  Noordermolen  Norderney  Onderste molen  Oostendorper molen  Opheusdens veer  Oude rijn  Overijsselse vecht  Pannerdens kanaal  Paros  Regge  Rhenens voetveer  Rijn  Riveer gorinchem  Romo  Rosmolen  Sandhamn  Santorini  Schiermonnikoog  Schoonhovens veer  Schouwsmolen  Slinge  Spaarne  Spijkse veer  Sylt  Tenerife  Terschelling  Test  Texel  Tielse veer  Tiendkade  Tiendweg bij beesd  Tiendweg bij oudewater  Tiendweg bij schoonhoven  Tiendwegen bij beesd  Tiendwegen bij gouda  Tiendwegen bij ijsselstein  Tiendwegen bij leerdam  Tiendwegen bij lexmond  Tiendwegen bij montfoort  Tiendwegen bij oudewater  Tiendwegen bij polsbroek  Tiendwegen bij schoonhoven  Tiendwegen bij vlist  Tiendwegen en kades  Tiendwegen en kades bij blokland  Tiengemeten  Trichtse kade  Utrechtse vecht  Veer alem  Vlist  Voetveer heerewaarden - lith  Voetveer rekken  Voetveer tiel  Voetveer varik-heerewaarden  Voetveer woudrichem  Volmolen  Vrango  Waal  Winnemolen  Wymarse molen  Zakynthos  Zederik