Stadswandeling Las Palmas de Gran Canaria

In Las Palmas de Gran Canaria loop je eenvoudig van het ene kenmerkende stadsgezicht over in het andere. Bij deze wandeling beginnen we in een groen en welvarend gedeelte van de stad. Vervolgens lopen we langs de jachthavens en een klein stukje strand.

Daarna door een druk gedeelte met veel winkels om vervolgens langs een mooie en toeristische boulevard te wandelen. Daarna wordt de boulevard rustiger en gaat over in een ruig stuk natuur op een schiereiland. Hier de zo kenmerkende woeste kust met enorme golven uit de oceaan die op deze kust breken.

Het laatste deel van de wandeling gaat door een beduidend minder welvarend deel van de stad. We eindigen de wandeling bij een oud fort in het havengedeelte van de stad. Met recht veel gezichten van een afwisselende stad

 

Barranco de Guayadeque

Deze wandeling begint in INgenio een aardig plaatsje met een aantal historische gebouwen, vervolgens verlaten we het dorp en lopen we een barranco in. Deze barranco is volop begroeid en hoe verder we de barranco inlopen hoe ruiger de hellingen worden.

Wwe lopen tot een klein plaatsje waar je een grot kunt bezoeken. We keren via dezelfde weg terug maar lopen vervolgens niet naar Ingenio maar naar Aguimes. Ook dit is een schilderachtig plaatsje met mooie straatjes, een mooi plein en wat horeca.

We hebben deze wandeling verhard gelopen, er zijn ook een aantal onverharde alternatieven, met name vanuit Aguimes lopen een aantal wandelingen voor de onverharde liefhebbers.

Zandduinen van Maspalomas

De wandeling begint op de boulevard van Maspalomas, een druk stukje toerisme waar volop gewandeld, gerecreerd en gewinkeld wordt. Bij de vuurtoren gaan we het strand op en na een paar kilometer wordt het al veel rustiger. 

Na een paar kilometer waar het strand een scherpe bocht maakt zijn wij de duinen ingelopen. Een bijzondere ervaring, met name omdat er vrij veel wind stond en je ziet dat de duinen constant van vorm veranderen. Natuurlijk gaat dat niet snel maar je ziet overal zand opwaaien en even verder weer neerdwarrelen. Bijzonder is dat dit zand afkomstig is uit de Sahara en hier samenkomt op een relatief klein stukje grond.

Wij hebben een ruime bocht gemaakt en zijn op een gegeven moment teruggelopen naar het strand om daarlangs terug te lopen naar het beginpunt. Je kunt de wandeling zelf eenvoudig uitbreiden of verkleinen (zowel het standgedeelte als het duingedeelte).

Molens en een mirador bij Santa Lucia

Santa Lucia ligt op ongeveer 700 meter hoogte in een groen deel van een mooie vallei omzoomt door hoge bergen. De wolken komen hier door de passaat altijd uit dezelfde hoek. Met als gevolg dat de wolken tegen de bergen aanbotsen en leegregenen. De andere kant van de vallei is daardoor droog.

Deze wandeling gaat door een relatief dichtbevolkt gebied met veel huizen, tuinderijen en boerderijen. Logisch want water is hier de beperkende factor en dat is hier volop aanwezig (en wordt volop opgevangen). De wandeling komt bij een mooie mirador en gaat langs een aantal oude watermolens.

Het is een relatief lichte wandeling zonder grote hoogteverschillen. De paden zijn goed alleen het gedeelte naar de watermolens en terug is een smal pad. Een mooie kennismaking met het berggebied van Gran Canaria ook voor de minder ervaren wandelaar.

Caldera van Bandama

Een korte maar pittige wandeling naar de bodem van een oude vulkaarkrater. De wandeling begint aan de rand van de krater en biedt daarmee prachtige vergezichten naar de krater maar ook naar de achterliggende stad. Vervolgens lopen we naar een oud en mooi gehucht waar de wandeling naar beneden begint. Dit is een mooi slingerend pad stijl naar beneden.

 

In de krater kun je een ronde lopen over verschillende paden. Bijzonder is de rust in de krater, het is heel erg stil hier. Er staat nog een oud huisje, onbegrijpelijk dat men hier geprobeerd heeft landbouw te bedrijven.

Na de rondwandeling in het dal moet hetzelfde pad naar boven gelopen worden, een stevige klim. Eventueel kun je de wandeling nog uitbreiden met een ronde om de krater.

Barranca van Fataga

De wandeling begint met een mooi afdaling tussen de huizen door. Hier is zelfs een soort van levada te vinden, de bekende kanaaltjes op Madeira. Daarna lopen we naar beneden door een oase achtige omgeving. We volgen het stroompje een tijdje. Helaas kunnen we de weg aan de andere kant niet volgen omdat hier hekken staan.

We lopen daarom een stukje over de weg naar de stuwdam, hier kun je even naar beneden lopen voor een mooi uitzicht over de rivier. en het dal. Je kunt aan de andere kant een pad volgen op de rand van de klif. Dat was voor mij iets te veel van het goede. Ik ben daarom iets verder doorgelopen over de verharde weg.

Na enige tijd gaat er een onverhard pad steil omhoog. Dit pad volgen we tot opnieuw een soort levada. Hier is de weg ook bewegwijzerd met houten bordjes. Je kunt het pad enige tijd volgen tot je bij een afrastering naar rechts steil omhoog kunt. Dit ruige pad volgen we tot een scherpe knik.

Vervolgens volgen we het pad tot aan een wateropslag. Een mooi pad halverwege een helling met mooie uitzichten. Na de wateropslag kun je naar beneden lopen maar ook de rand verder volgen (even zoeken naar het pad omhoog. We lopen een eindje langs de rand tot het pad bij een onverharde weg uitkomt. Dit volgen we, pad gaat over in een  verharde weg en komt vervolgens bij het dorp uit. Het is een relatief korte afstand maar door het vele klimmen en dalen een pittige tocht

Barranca Guinigada

Vanaf de drukte van de stad lopen we al snel het groen in en wordt het steeds rustiger, het geluid van de stad verdwijnt naar de achtergrond. Toch is de stad steeds dichtbij. De barranca slingert tussen de woonwijken bovenop de bergen heen.

Het is hier verrassend groen, veel bananenplantages en fleurige velden met bloemen op de plekken waar landbouw niet mogelijk is.

De Barranco wordt steeds groener en het wordt allengs stiller, af een toe een mountainbiker. Een vreemde gewaarwording zo vlak bij de stad. De wandeling komt uit bij de botanische tuin. Deze is eventueel een bezoek waar. Dat is mede afhankelijk van de bus. Toen ik hem liep werd er reclame gemaakt dat de dienstverlening flink was uitgebreid. Dat klopt van twee keer naar drie keer per dag. Anders kun je iets doorlopen naar het volgende dorp waar meer bussen vertrekken.

Santa Brigida

De wandeling begint met een stukje oud centrum van Santa Brigida, een leuk dorp. Vervolgens steil naar beneden naar de barranca die we geruime tijd volgen.

Vervolgens een steile klim maar we worden beloond met een mooi weids uitzicht tot aan de oceaan. Laatste stukje terug naar de auto. Wel een bijzonder stadion met een zeer artistieke afrastering.

 

Wandelingen op basis van trefwoord

Afgedamde maas  Ameland  Armenmolen  Banmolen  Batenburgs veer  Berenschot molen  Berkel  Beusichemse veer  Borchmolen  Borkum  Bouwhofmolen  Culemborgse veer  Dieze  Dinkel  Dommel  Eem  Eerbeekse korenmolen  Eierlands voetveer  El hierro  Elizabethmolen  Enge ijssel  Enspijkse veer  Fohr  Formentera  Franse molen  Fuerteventura  Geul  Gotland  Gouden ham pont  Gouwe  Gran canaria  Grift  Gulp  Hackfortse watermolen  Hamermolen  Helgoland  Hendricus  Hollandse ijssel  Holtmolen  Houthemse molen  Ibiza  Ijssel  Isle of man  Isles of scilly  Ithaka  Jeker  Kades bij culemborg  Kades bij gouda  Kades bij haastrecht  Kades bij linschoten  Kades bij woerden  Kefalonie  Kerrera  Korne  Kromme ijssel  Kromme rijn  Lanzarote  Leeuwmolen  Lek  Leumolen  Linge  Liniepont  Linschoten  Lombokmolen  Maas  Maasbommels veer  Mallorca  Merwede  Middelste molen  Molen den haller  Molen van bels  Molen van frans  Molen van otten  Molen van singraven  Mollumse molen  Mors  Nekkumermolen  Noordermolen  Norderney  Onderste molen  Oostendorper molen  Opheusdens veer  Oude rijn  Overijsselse vecht  Pannerdens kanaal  Paros  Regge  Rhenens voetveer  Rijn  Riveer gorinchem  Romo  Rosmolen  Sandhamn  Santorini  Schiermonnikoog  Schoonhovens veer  Schouwsmolen  Slinge  Spaarne  Spijkse veer  Sylt  Tenerife  Terschelling  Test  Texel  Tielse veer  Tiendkade  Tiendweg bij beesd  Tiendweg bij oudewater  Tiendweg bij schoonhoven  Tiendwegen bij beesd  Tiendwegen bij gouda  Tiendwegen bij ijsselstein  Tiendwegen bij leerdam  Tiendwegen bij lexmond  Tiendwegen bij montfoort  Tiendwegen bij oudewater  Tiendwegen bij polsbroek  Tiendwegen bij schoonhoven  Tiendwegen bij vlist  Tiendwegen en kades  Tiendwegen en kades bij blokland  Tiengemeten  Trichtse kade  Utrechtse vecht  Veer alem  Vlist  Voetveer heerewaarden - lith  Voetveer rekken  Voetveer tiel  Voetveer varik-heerewaarden  Voetveer woudrichem  Volmolen  Vrango  Waal  Winnemolen  Worm  Wymarse molen  Zakynthos  Zederik