Berkel bij Lochem

Het landschap rond Lochem is mooi en afwisselend, een echt coulissenlandschap met daarbinnen de Berkel die door dit landschap meandert. Er is een afwisseling van verspreid liggende boerderijen en buurtschappen, bos, weiland en een aantal verhogingen in het landschap. Die laatsten zijn voormalige landbouwgronden die jaren zijn bemest met plaggen en schapenmest in de tijd dat er nog geen kunstmest was.

 

 

Berkel bij Almen

DE Berkel bij Almen maakt een paar prachtige meanders, daaromheen ligt een wandelgebied dat rustig, mooi en afwisselend is. Daarmee is dit een aanrader voor rustzoekers. Onderweg is er weinig horeca, in het dorpje Almen is horeca, dus bij het begin- en eindpunt

Zutphen aan de IJssel en Berkel

Zutphen is bijzonder want het wordt omsloten door twee rivieren. Dus feitelijk ligt Zutphen op een riviereneiland. Maar Zutphen is meer het is een Hanzestad het heeft een prachtig oud centrum en vanaf de dijk heb je een prachtig uitzicht over de IJsselvallei. Mooie monumenten in de oude binnenstand zoals de Drogenaptoren, Sint Walburgiskerk, de Waterpoort en de Wijnhuistoren zijn pareltjes van geschiedenis.

Mollumse watermolen en de Berkel

Eibergen is een aardig plaatsje aan de Berkel en de Mollumse molen is een plaatje. Naast de watermolen ligt een mooie kruidentuin. Onze wandeling volgt geruime tijd de Berkel. Daarna lopen we door het dorpje Rekken en vervolgens wordt het een echt coulissenlandschap met veel smalle stroompjes water bossages en overal rustig grazend vee. 

Rekken en trekken in de Berkel

Rekken is een Gelders dorpje vlak bij de grens met Duitsland en Overijssel. De Berkel slingert zich hier meanderend door het landschap dat al wat Duits aandoet. Wij lopen vanuit Rekken langs de oever van de Berkel en het voetveer naar Oldenkotte het eerste plaatsje in Duitsland aan de Berkel. Van daaruit lopen wij door een karakteristiek Duits agrarisch landschap naar de grens met Nederland. Hier ligt een prachtig natuurgebied met een nat heidegebied. Hier maken we een paar lussen om kennis te maken met dit prachtige landschap.  Vervolgens terug via de Nederlandse zijde van de grens naar Rekken.