Marienwaerd, Regulieren, Zeedijk en Vretstrooi

Een wandeling langs verschillende oude landschappen waarvan de namen terugverwijzen naar oude tijde. Namen als Regulieren, Zeedijk en Vretstrooi geven aan dat het "oud land" is. De wandeling voert langs verrassend veel beboste percelen en grienden, maar ook open polderland wordt doorkruist. Echt een wandeling door de komgronden tussen twee rivieren.

Let op de route kan na regen zeer moddering zijn

 

De Linge tussen Leerdam en Beesd

De Linge is een mooi meanderend riviertje in een lieflijk rivierenlandschap. Vooral in het voorjaar is dit een geliefde wandelrouten vanwege de bloesem in die periode. De wandeling voert langs kleine dorpjes die als het ware tegen de dijk zijn aangeplakt. De wandeling eindigt in Marienwaerdt, voor de liefhebbers is de Stapelbakker en de Landgoedwinkel reden voor een tussenstop. De wandeling komt er direct langs.

Marienwaerdt

Heerlijkheid Marienwaerdt ligt direct aan de Linge. Het ademt een sfeer van historie uit. Daardoor is het een mooi wandelgebied. Deze wandeling loopt voor een groot deel langs de oevers van de Linge. Maar ook de wat onbekendere delen van het landgoed worden aangedaan.

Appeldijken

De Appeldijken zijn een beroemd stukje Nederland, zeker in de bloesemperiode. Gelukkig is de Appeldijk in Marienwaerdt sinds kort autovrij gemaakt. In de bloesemperiode kon het hier onaangenaam druk zijn voor wandelaars. De wandeling voert door een bosrijk landschap in combinatie met dijken omzoomd door boomgaarden. Bijzonder is het traject waarbij de dijk omzoomd wordt door fruitbomen aan beide zijden. Loop de wandeling ook eens in het najaar of in de winter, dan heeft het landschap een eigen charme.

Langs Linge en Korne

Buren is een oud vestingstadje dat pittoresk gelegen is aan de Korne. Vanuit de oude kern volgen we dit riviertje enige tijd over de dijk. Later verlaat de weg de rivier en gaan we de rivier de Linge volgen. Het landschap bestaat afwisselend uit fruitboomgaarden en pen landbouw. De rivier meandert er op een mooie manier doorheen.

Na enige tijd verlaten we de rivier en lopen we richting het dorpje Erichem. Hier valt de rijkdom van de hoeven op. Opvallend zijn de overkappingen bij de oude stallen die je hier op veel plaatsen ziet. We lopen via een boog nar de oude kern van Buren en bereiken via de stadspoort het beginpunt. In Buren is volop horeca onderweg is geen horecagelegenheid.

Boomkwekerijen tussen Rijn en Linge

Deze wandeling is grotendeels verhard en voert door een bedrijvig gebied. De wandeling gaat deels over de Rijndijk en deels over landbouwwegen. De dorpen liggen in de biblebelt en dat is aan veel dingen te merken, de bordjes met zondags gesloten, vrouwen in het zwart en rokdragend. Je ziet het ook terug in het  verzorgde landschap wat versterkt wordt door de vele boomkwekerijen met bomen in allerlei vormen

De Linge zien we hier een paar keer maar erlangs lopen kan bijna niet gewoonweg omdat er geen paden langs de Linge lopen. De route loopt nauwelijks door de bebouwde kom, maar er kan eenvoudig bij station Opheusden afgeslagen worden voor een stop.

Asperen en geofort

Een wandeling door twee historische plaatsjes te weten Leerdam en Asperen. Daarnaast een wandeling door een mooi open rivierenlandschap met extra's als het Geofort en de Diefdijk.

De route gaat deels over onverharde paden, deze kunnen met name in de wintermaanden erg modderig zijn. Er is volop horeca aanwezig onderweg. De wandeling kan eventueel uitgebreid worden met een bezoek aan de glasblazerij of het glasmuseum.

Van Leerdam naar Culemborg

De wandeling loopt van Leerdam naar Culembor, voor een groot deel langs het cultureel erfgoed de Diekdijk. We doen Schoonrewoerd aan een aardig dorpje in het Zuid Hollandse veengebied.

Vervolgens lopen we langs een oude eendenkooi naar het Werk aan het Spoel. Het is en goede ontwikkeling dat alle oude waterliniewerken een recreatieve bestemming krijgen. De wandeling eindigt in het oude centrum van Culemborg.

Twee Lingedijken

Een wandeling over twee dijken, We slingeren daarbij met de rivier mee door het landschap. De dorpjes zijn karakteristiek. De wandeling is met name aan te bevelen in voorjaar vanwege de bloesem en in het najaar vanwege het fruit dat aan de bomen hangt. Er is voldoende horeca onderweg.De wandeling kan uitgebreid worden met een bezoek aan Asperen of het geofort.

Over rechte kades en kronkelende dijken

Een prachtige wandeling door een contrastlandschap enerzijds een Hollands polderlandschap en anderzijds een wandeling langs een meanderende rivier. De vergezichten zijn zeer afwisselend en in voorjaar en najaar bijzonder door de fruitboomgaarden.

Aardig is de kern van Heukelum en het gemaal bij Leerdam. De wandeling kan eenvoudig uitgebreid worden met een bezoek aan Asperen, Leerdam met het glasmuseum of het Geofort. Er is voldoende horeca onderweg. De paden langs de Linge kunnen modderig zijn.

Langs drie rivieren

Een grotendeels verharde wandeling die de diversiteit van het landschap laat zien. De natuur en de cultuur van het rivierenland heeft veel gezichten tijdens deze wandeling. De wandeling kan eenvoudig uitgebreid worden met een bezoek aan het centrum van Gorinchem of Leerdam of een bezoek aan een museum zoals het glasmuseum.

Fort Pannerden

Een wandeling met verschillende gezichten. Uiterwaarden, rivieren, cultuurlandschap, rivieren en een kasteel. Ondanks het feit dat we een klein deel heen en terug lopen verveelt deze wandeling absoluut niet. De vergezichten over de druk bevaren rivieren zijn prachtig. Er is horeca in het dorp en halverwege met een mooi uitzicht over de rivier. Breid de wandeling uit met een bezoek aan kasteel Doornenburg.

Lingelandschappen

Een wandeling langs de Linge met eerst een paar meanders van de rivier. Je ziet steeds het kerkje van Acquoy van een andere kant.

Na de pittoreske dijkdorpjes Acquoy en Rhenoy gaan we het achterland in en veranderd het landschap. Alles hier is gebaseerd op de strijd tegen het water, brede weteringen, gemaaltjes, kleine molentjes, maar ook veel grienden. Het zijn echt de komgronden die zo kenmerkend zijn voor het rivierenland.

Richting Marienwaerd veranderd het landschap weer en wordt het meer parkachtig en zie je de eerste fruitbomen weer verschijnen. 

Deze wandeling is goed te combineren met een bezoek aan glasstad Leerdam of kunstfort Asperen. Er is voldoende horeca onderweg.

Fort Vuren naar Gorinchem

Een lijnwandeling langs de brede rivier de Waal. Er is een mooi uitstapje van te maken door te beginnen met de veerboot van Gorinchem naar Fort Vuren, doe je steigers aan bij Woudrichem en Loevestein.

De wandeling zelf is een combinatie van cultuurhistorie met het fort Vuren en de oude binnenstad van Gorinchem. Fort Vuren is leuk om even te bezoeken als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Gorinchem is oud en heeft een mooie binnenstad. Vooral de sluis van de Linge is een mooi oud stukje waar het leuk is om naar de bedrijvigheid van de bootjes te kijken.

Er is voldoende horeca onderweg, aan het begin en het einde. De wandeling is eenvoudig uit te breiden met andere activiteiten in het rivierenland, Gorinchem heeft genoeg te bieden.

Rondje pontje Heukelum

Een wandeling langs de Linge met mooi oude plaatsen en een voetveer. Tijdens de wandeling kom je regelmatig in aanraking met de glasstad.Een museum een glasfabriek en een blazerij. Heukelum en Asperen zijn mooi oude plaatsjes met prachtige ligging aan de Linge.

Daarnaast een aantal wielen, voormalige dijkdoorbraken die bijna allemaal in het groen liggen. Bij fort Asperen is de Linge op zijn mooist en ook het fort is een bezoekje waard. We eindigen in de oude kern van Leerdam metvolop horeca mogelijkheden. Ook in de andere plaatsjes is volop horeca aanwezig.

Slinge en Woold

Vanuit Winterswijk loop je vanaf het station snel de natuur in. Daar wacht je een mooi cultuurlandschap met verspreid boerderijen, vergezichten en een afwisselend parklandschap. Tijdens deze wandeling kun je genieten van een prachtig stukje Slinge. Hier geen kanalisering maar een prachtig meanderende rivier met een mooi rivierbos. Een Ijsvogel spotten kan hier zomaar succesvol zijn. Daarnaast een bezoek aan een mooi Scholtengoed Roerdink. Bij de horeca kun je je vergapen aan hoe kunstig men vroeger boerderijen maakte zonder een spijker te gebruiken.

Daarna een mooi stuk langs een oude spoorbaan. Winterswijk moet vroeger een knooppunt geweest zijn. Er komen nog steeds treinen maar een knooppunt zal je het niet meer noemen. Vanaf het station loop je eenvoudig naar het oude centrum van dit plaatsje.

Watermolens aan de Slinge

Deze wandeling laat je kennismaken met meerdere landschappen om de Slinge. Er is opnieuw een rivierbos waardoor de Slinge prachtig doorheen slingert. Zoals de naam van de rivier al zelf zegt. Er is ook een gekanaliseerd deel van de Slinge. Jammer genoeg een rechtgetrokken riviertje. Echter de omgeving om de rivier is wel mooi en geeft een beeld hoe landbouw en natuur samen kunnen werken in een mooi parklandschap

Enspijkse veer

De wandeling laat je kennismaken met de gevarieerde landschappen in de Betuwe. Met een mooie heerlijkheid met brede lanen en mooie bomenrijen. Maar ook volop boomgaarden, dijken omzoomd door fruitbomen en een achterland dat rustig is en afwisselend. Sommige stukken doen in mijn gevoel Scandinavisch aan. Er is voldoende horeca op de route vlak bij het beginpunt maar ook halverwege een koffieplek en boerderijwinkel.

Spijkse veer aan de Linge

De wandeling begint in het plaatsje Arkel waar enige horeca te vinden is. Er is ook een treinstation dat dicht bij het startpunt ligt. Vervolgens maken we kennis met de Linge, in de zomer drukbevaren door pleziervaart. We lopen over een aantal mooie Lingedijken en genieten van een Tiendweg en een oude Kade. De wandeling heeft wel wat verkeer onderweg maar met name de vergezichten maken deze wandeling de moeite waard.

Let op het Spijkse veer gaat niet het hele jaar alleen in het toeristenseizoen zie https://www.mooigorinchem.nl/nl/locaties/467029654/fiets-voetveer-arkel-spijk

 

Wandelingen op basis van trefwoord

Afgedamde maas  Ameland  Armenmolen  Banmolen  Batenburgs veer  Berenschot molen  Berkel  Beusichemse veer  Borchmolen  Borkum  Bouwhofmolen  Culemborgse veer  Dieze  Dinkel  Dommel  Eem  Eerbeekse korenmolen  Eierlands voetveer  El hierro  Elizabethmolen  Enge ijssel  Enspijkse veer  Fohr  Formentera  Franse molen  Fuerteventura  Geul  Gotland  Gouden ham pont  Gouwe  Gran canaria  Grift  Gulp  Hackfortse watermolen  Hamermolen  Helgoland  Hendricus  Hollandse ijssel  Holtmolen  Houthemse molen  Ibiza  Ijssel  Isle of man  Isles of scilly  Ithaka  Jeker  Kades bij culemborg  Kades bij gouda  Kades bij haastrecht  Kades bij linschoten  Kades bij woerden  Kefalonie  Kerrera  Korne  Kromme ijssel  Kromme rijn  Lanzarote  Leeuwmolen  Lek  Leumolen  Linge  Liniepont  Linschoten  Lombokmolen  Maas  Maasbommels veer  Mallorca  Merwede  Middelste molen  Molen den haller  Molen van bels  Molen van frans  Molen van otten  Molen van singraven  Mollumse molen  Mors  Nekkumermolen  Noordermolen  Norderney  Onderste molen  Oostendorper molen  Opheusdens veer  Oude rijn  Overijsselse vecht  Pannerdens kanaal  Paros  Regge  Rhenens voetveer  Rijn  Riveer gorinchem  Romo  Rosmolen  Sandhamn  Santorini  Schiermonnikoog  Schoonhovens veer  Schouwsmolen  Slinge  Spaarne  Spijkse veer  Sylt  Tenerife  Terschelling  Test  Texel  Tielse veer  Tiendkade  Tiendweg bij beesd  Tiendweg bij oudewater  Tiendweg bij schoonhoven  Tiendwegen bij beesd  Tiendwegen bij gouda  Tiendwegen bij ijsselstein  Tiendwegen bij leerdam  Tiendwegen bij lexmond  Tiendwegen bij montfoort  Tiendwegen bij oudewater  Tiendwegen bij polsbroek  Tiendwegen bij schoonhoven  Tiendwegen bij vlist  Tiendwegen en kades  Tiendwegen en kades bij blokland  Tiengemeten  Trichtse kade  Utrechtse vecht  Veer alem  Vlist  Voetveer heerewaarden - lith  Voetveer rekken  Voetveer tiel  Voetveer varik-heerewaarden  Voetveer woudrichem  Volmolen  Vrango  Waal  Winnemolen  Worm  Wymarse molen  Zakynthos  Zederik