Langs de Maas bij Hedel en Ammerzoden

De Maas heeft een ander karakter dan de andere rivieren. Zo vlak bij Den Bosch is het een echte meanderende rivier in een open landschap. Het is een landschap dat ouderwets aandoet in positieve zin. Toch zie je dat ook hier de bedrijvigheid oprukt. Opvallend is de champignon cultuur waarvan ik altijd dacht dat die voornamelijk in Noord Limburg zat.

De wandeling kan eenvoudig uitgebreid worden met een bezoek aan kasteel Ammerzoden met horeca of een stadswandeling door Zaltbommel.

Heusden aan de Maas

Het landschap aan de Maas bij Heusden is karakteristiek te noemen. De Maas is heel anders dan de andere rivieren qua landschap. Daarnaast is het een gebied dat veel cutuurhistorische elementen zoals oude verdedigingswerken waar we een groot deel van de route overheen lopen. Daarnaast lopen we langs een eendenkooi een historisch element voor het vangen van wilde eenden.

Onderweg is geen horeca echter we starten bij de oude kern van Heusden. Dat is echt een pareltje en het is een aanrader om deze te bezoeken. Daar is voldoende horeca aanwezig.

Slot Loevestein

Een wandeling midden in het rivierenland gelegen aan drie rivieren, een beetje vreemd omdat er feitelijk twee rivieren bij elkaar komen. Maar wij Nederlanders hebben wel meer vreemde naamconstructies bedacht voor rivieren.

Gebied is prachtig met veel historie, een mooie omgeving, vergezichten over rivieren en natuurlijk slot Loevestein. De wandeling is dan ook goed te combineren met een bezoek aan het kasteel of de vesting Woudrichem. 

Houdt er rekening mee dat het voetveertje niet alle dagen gaat zie http://voetveerwoudrichem.nl/wp/. Er is in de omgeving voldoende horeca.

Tussen Mookerhei en Maas

Een wandeling met vele vergezichten, vandaf de Mookerhei maar ook vanaf de oever van de Maas. Met name het deel bij de Mookerhei is pittig qua klimmen en dalen, maar wel heel erg mooi.

De wandeling is het hele jaar te lopen, in de winter kan het wat modderig zijn, dan is het volgen van het Fietspad in plaats van de uiterwaarden aan te raden. In Molenhoek zijn een aantal horeca gelegenheden.

Wandelen langs de Jeker, de Maas en watermolens

In het heuvelland bij Maastricht stromen meerdere rivieren. Onder andere de Maas en de Jeker. Beide rivieren slingeren door een mooi heuvelland. Met name de Jeker is een snelstromend riviertje dat mogelijkheden biedt voor waterradmolens. Bij deze wandeling komen we langs vier watermolens waarvan er nog twee van in bedrijf zijn. Daarnaast een mooie lus door de oude binnenstad van Maastricht en langs de oevers van de Maas.

Waterradmolen bij Arcen aan de Maas

Deze wandeling laat je kennismaken met een verrassend stukje Limburg. Wandelen langs de oevers van de Maas maar ook door bossen bij een landgoed, landerijen en de oude kern van Arcen. Er is voldoende te zien onderweg. Vooral de Wymarse molen is een bezoekje meer dan waard. In Arcen is er volop horeca aanwezig. Ook bierdrinkers met twee brouwerijen in een dorpje is meer dan voldoende. Een van de brouwerijen zit in de waterradmolen.

Rondje Pontje langs de Maas bij Megen

De Maas is een rivier met een ander karakter dan de andere rivieren. De rivier biedt de mogelijkheid om kennis te maken met uiterwaarden, dijken, oude plaatsjes aan de rivierdijk en deen kennismaking met het Katholieke leven, kloosters, keren en hier en daar een kruis aan de weg. De uiterwaarden bij Appeltern kun je hier prachtig verkennen een mooie route over smalle paadjes langs de rivier. Op de route is meer dan voldoende horeca. 

Let op check wel even of de pontjes gaan, ze gaan niet het gehele jaar zie https://www.uiterwaarde.nl/pontjes/

Fort Sint Andries Tussen Maas en Waal

De wandeling laat ons kennismaken met een paar hoogte punten, de sluizen bij Sint Andries, Fort Sint Andries en vervolgens het dorpje Heerewaarden. Bijzonder is dat het van origine een vissersdorp is. Iets wat je niet zou verwachten zo ver van de zee. Het waren riviervissers maar daar moesten ze door het verdwijnen van vis mee stoppen. We steken hier over naar Lith aan de andere kant van de Maas.

Aan de overkant van de rivier maken we kennis met de uiterwaarden van de Maas. Daarna doen we Alem aan een mooi dorp ingeklemd door de rivier wat daardoor bijna buitenlands aandoet.

 

Controleer of het veer van Heerewaarden naar Lith gaat op https://www.uitinderegio.nl/locatie/fiets-en-voetveer-lithse-ham/