Achter de dijk

Wandeling door het achterland van de rivier de Waal. Het is een verstilt landschap ingeklemd tussen snelwegen. Dat maakt het verrassend dat het hier zo rustig en dunbevolkt is. We lopen door kleine dorpjes als Est, Opijnen en Neerijnen. In Neerijnen is waarschijnlijk horeca, in Zaltbommel in ieder geval (met rivieruitzicht). De wandeling over de brug is enerzijds indrukwekkend en anderzijds oorverdovend.

Met een boog om Ophemert

En mooie rivierenlandwandeling met alle aspecten van het landschap. Met name het stuk door de uiterwaarden is top. Genieten van het uitzicht over de natuur en de bedrijvigheid op de rivier. Er is gedurende de wandeling geen tot weinig horeca. Er zit iets in Varik maar de openingstijden zijn beperkt. Ook bij het station is niets. De wandeling kan uitgebreid worden met een bezoek aan de historische kern van Buren

Struinen bij Opijnen

De Waal meandert door het landschap bij Opijnen. Het beginpunt biedt een prachtig uitzicht over de rivier, de skyline van Zaltbommel met de bijbehorende bruggen. Echter we lopen in oostelijke richting. Eerst een wandeling over de dijk met een weids uitzicht daarna struinen door de uiterwaarden. Het laatste deel kan erg modderig zijn en is bij hoog water sowieso niet toegankelijk. Er is alleen horeca aan het begin en einde van de tocht

Struinen tussen Wamel en Dreumel

De Waal is indrukwekkend bij Tiel, zeker als hij hoog staat. Met het voetveer steken we over naar Wamel en verkennen daar eerst een stukje van het achterland. Via de Waalbandijk lopen we richting Dreumel dat een vreemd grote kerk heeft. Voor de kern van Dreumel gaan we echter struinen langs de Waal. Een geweldige ervaring en voor iedereen wat wils. Vervolgens terug naar Tiel waar volop horeca is. De techt kan eventueel uitgebreid worden met een bezoek aan het Flipjemuseum.De route kan niet gelopen worden met hoogwater en hou rekening met de vaartijden van het voetveer.

Bootjes kijken

Een wandeling door het "echte" rivierenland. We volgen de dijk langs de Waal geruime tijd maar struinen ook door de uiterwaarden. De tocht is afwisselend vanwege het drukke scheepvaart verkeer en door de weidse uitzichten over het achterland.

Er is voldoende horeca onderweg, de tocht kan uitgebreid worden met een bezoek aan het bezoekerscentrum in Heerewaarden of het oude centrum van Zaltbommel.

Langs drie rivieren

Een grotendeels verharde wandeling die de diversiteit van het landschap laat zien. De natuur en de cultuur van het rivierenland heeft veel gezichten tijdens deze wandeling. De wandeling kan eenvoudig uitgebreid worden met een bezoek aan het centrum van Gorinchem of Leerdam of een bezoek aan een museum zoals het glasmuseum.

Kastelen van Neerijnen en Waardenburg

Een afwisselende wandeling met kastelen, uiterwaarden en een parkachtige tuin. Daarbij een prachtig gezicht over de Waal en de Martinus Nijhoffbrug bij Zaltbommel. Het is een wandeling die laat zien hoe diverse het Rivierenland is. Er is halverwege horeca (niet alle dagen open). Eventueel kan de wandeling uitgebreid worden met een bezoek aan de oude binnenstad van Zaltbommel.

Eldik en de Waal

De Waal bij Ochten is vooral bekend van dijkdoorbraken en evacuaties. Echter in periodes met een normale waterstand is het een prachtig stukje rivierenland. De wandeling is deels over de dijk en deels door de uiterwaarden.

De wandeling is 's zomers eenvoudig uit te breiden met een overtochtje naar Druten met het voetveer. Er is horeca aan het begin en einde van de route.

Fort Pannerden

Een wandeling met verschillende gezichten. Uiterwaarden, rivieren, cultuurlandschap, rivieren en een kasteel. Ondanks het feit dat we een klein deel heen en terug lopen verveelt deze wandeling absoluut niet. De vergezichten over de druk bevaren rivieren zijn prachtig. Er is horeca in het dorp en halverwege met een mooi uitzicht over de rivier. Breid de wandeling uit met een bezoek aan kasteel Doornenburg.

Zaltbommel - Tiel via de Heesseltse uiterwaarden

Een wandeling door een weids rivierenlandschap. De Waal is hier op zijn mooist sterk meanderend, we nemen een binnenbocht van bijna 180 graden, met heel veel scheepvaartverkeer.

Na de brug lopen we afwisselend over de dijk en door de uiterwaarden, vooral de uiterwaarden zijn hier belangrijke natuurgebieden. In Opijnen en Varik is een horeca mogelijkheid. De wandeling is eventueel uit te breiden met een bezoek aan historisch buren

Slot Loevestein

Een wandeling midden in het rivierenland gelegen aan drie rivieren, een beetje vreemd omdat er feitelijk twee rivieren bij elkaar komen. Maar wij Nederlanders hebben wel meer vreemde naamconstructies bedacht voor rivieren.

Gebied is prachtig met veel historie, een mooie omgeving, vergezichten over rivieren en natuurlijk slot Loevestein. De wandeling is dan ook goed te combineren met een bezoek aan het kasteel of de vesting Woudrichem. 

Houdt er rekening mee dat het voetveertje niet alle dagen gaat zie http://voetveerwoudrichem.nl/wp/. Er is in de omgeving voldoende horeca.

Fort Vuren naar Gorinchem

Een lijnwandeling langs de brede rivier de Waal. Er is een mooi uitstapje van te maken door te beginnen met de veerboot van Gorinchem naar Fort Vuren, doe je steigers aan bij Woudrichem en Loevestein.

De wandeling zelf is een combinatie van cultuurhistorie met het fort Vuren en de oude binnenstad van Gorinchem. Fort Vuren is leuk om even te bezoeken als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Gorinchem is oud en heeft een mooie binnenstad. Vooral de sluis van de Linge is een mooi oud stukje waar het leuk is om naar de bedrijvigheid van de bootjes te kijken.

Er is voldoende horeca onderweg, aan het begin en het einde. De wandeling is eenvoudig uit te breiden met andere activiteiten in het rivierenland, Gorinchem heeft genoeg te bieden.

Hurweense Kil

Deze rondwandeling laat ons kennismaken met een mooi rivierenland. We beginnen helaas een klein stukje over een industrieterrein. Maar daarna wacht ons een mooie beloning met prachtige vergezichten over de rivier en de uiterwaarden. 

Waar we bij de rivier de Waal aankomen is een horeca gelegenheid met een prachtig uitzicht over de rivier. Vanaf hier lopen we de uiterwaarden in rond de kil. Kil is een verbastering van het Nederlandse woord kreek. het is een oude meander van de Waal die er nog steeds op aangesloten is aan twee kanten. Het water stroomt dus ook in de kil. De kil en de brug over de Waal geeft ons mooie vergezichten. Vervolgens lopen we onder de bruggen door en komen we aan de vestingwallen van Zaltbommel. Heb je tijd loop dan even door naar het oude centrum van Zaltbommel dat is zeker de moeite waard.

Struinen langs de Waal bij Tiel

Tiel ligt aan de Waal en het is een indrukwekkende rivier met veel scheepvaartverkeer en hele mooie uiterwaarden. Deze wandeling laat je kennismaken met een bijzonder landschap kenmerkend met uiterwaarden, boomgaarden en hoge bandijken.

 

Let op controleer of het veer Heerewaarden – Varik gaat op https://www.uiterwaarde.nl/pontjes/varik-heerewaarden/

Fort Sint Andries Tussen Maas en Waal

De wandeling laat ons kennismaken met een paar hoogte punten, de sluizen bij Sint Andries, Fort Sint Andries en vervolgens het dorpje Heerewaarden. Bijzonder is dat het van origine een vissersdorp is. Iets wat je niet zou verwachten zo ver van de zee. Het waren riviervissers maar daar moesten ze door het verdwijnen van vis mee stoppen. We steken hier over naar Lith aan de andere kant van de Maas.

Aan de overkant van de rivier maken we kennis met de uiterwaarden van de Maas. Daarna doen we Alem aan een mooi dorp ingeklemd door de rivier wat daardoor bijna buitenlands aandoet.

 

Controleer of het veer van Heerewaarden naar Lith gaat op https://www.uitinderegio.nl/locatie/fiets-en-voetveer-lithse-ham/

Wandelingen op basis van trefwoord

Afgedamde maas  Ameland  Armenmolen  Banmolen  Batenburgs veer  Berenschot molen  Berkel  Beusichemse veer  Borchmolen  Borkum  Bouwhofmolen  Culemborgse veer  Dieze  Dinkel  Dommel  Eem  Eerbeekse korenmolen  Eierlands voetveer  El hierro  Elizabethmolen  Enge ijssel  Enspijkse veer  Fohr  Formentera  Franse molen  Fuerteventura  Geul  Gotland  Gouden ham pont  Gouwe  Gran canaria  Grift  Gulp  Hackfortse watermolen  Hamermolen  Helgoland  Hendricus  Hollandse ijssel  Holtmolen  Houthemse molen  Ibiza  Ijssel  Isle of man  Isles of scilly  Ithaka  Jeker  Kades bij culemborg  Kades bij gouda  Kades bij haastrecht  Kades bij linschoten  Kades bij woerden  Kefalonie  Kerrera  Korne  Kromme ijssel  Kromme rijn  Lanzarote  Leeuwmolen  Lek  Leumolen  Linge  Liniepont  Linschoten  Lombokmolen  Maas  Maasbommels veer  Mallorca  Merwede  Middelste molen  Molen den haller  Molen van bels  Molen van frans  Molen van otten  Molen van singraven  Mollumse molen  Mors  Nekkumermolen  Noordermolen  Norderney  Onderste molen  Oostendorper molen  Opheusdens veer  Oude rijn  Overijsselse vecht  Pannerdens kanaal  Paros  Regge  Rhenens voetveer  Rijn  Riveer gorinchem  Romo  Rosmolen  Sandhamn  Santorini  Schiermonnikoog  Schoonhovens veer  Schouwsmolen  Slinge  Spaarne  Spijkse veer  Sylt  Tenerife  Terschelling  Test  Texel  Tielse veer  Tiendkade  Tiendweg bij beesd  Tiendweg bij oudewater  Tiendweg bij schoonhoven  Tiendwegen bij beesd  Tiendwegen bij gouda  Tiendwegen bij ijsselstein  Tiendwegen bij leerdam  Tiendwegen bij lexmond  Tiendwegen bij montfoort  Tiendwegen bij oudewater  Tiendwegen bij polsbroek  Tiendwegen bij schoonhoven  Tiendwegen bij vlist  Tiendwegen en kades  Tiendwegen en kades bij blokland  Tiengemeten  Trichtse kade  Utrechtse vecht  Veer alem  Vlist  Voetveer heerewaarden - lith  Voetveer rekken  Voetveer tiel  Voetveer varik-heerewaarden  Voetveer woudrichem  Volmolen  Vrango  Waal  Winnemolen  Worm  Wymarse molen  Zakynthos  Zederik