Eendenkooien zijn feitelijk een ouderwetse manier om eenden te vangen, maar dan zonder hetgebruik van wapens. Dat werd gedaan door met lokeenden wilde eenden naar een eendenkooi te lokken. Daar werd met een kooihondje de nieuwsgierigheid van de eenden gewekt. Vervolgens kwam de kooiker te voorschijn waardoor de eenden schrokken en een vangpijp ingingen en aan de andere kant van de vangpijp de pijp uit gingen.
Om dit alles mogelijk te maken was rust om een eendenkooi essentieel. Dat zie je nu nog steeds een bordje in het veld waarop staat met recht van afpaling op 753 meter van het hart van de eendenkooi. Gebaseerd op een oude lengtemaat 200 Rijnlandse Roeden.
Bijzonder is dat men al in de 13de eeuw begonnen is met het ontwikkelen van eendenkooien. Dat moet in die tijd een fikse prestatie zijn geweest omdat er veel werk verzet moet worden om vangpijpen te graven en te zorgen dat de kooiker in eerste instantie onzichtbaar is voor de eenden.
Hieronder zie je een plattegrond van hoe een eendenkooi eruit ziet
Bron: https://www.eendenkooien.nl/
In het rivierenland zijn veel eendenkooien te vinden. Het terrein is er geschikt voor er is veel water, veel griendbossen etc. Dat brengt rust met zich mee en de mogelijkheid om plassen te gebruiken of zelf te maken waarin eenden gevangen kunnen worden.
Tussen Culemborg en Geldermalsen zijn een groot aantal eendenkooien te vinden. Niet alleen nog bestaande eendenkooien maar ook oude restanten die zo kenmerkend zijn in het landschap. Al met al een heel bijzonder fenomeen in ons land wat een eeuwenoud gebruik is en een vorm van cultuurhistorie omvat.
Bron: https://www.eendenkooien.nl/