Cycladen als Griekenland in het klein

De cycladen is een groep van eilanden waarop veel moois te zien is. We hebben in een vakantie een aantal eilande bezocht en zijn steeds met de veerboot van het ene naar het andere eiland gegaan. Die veerboten zijn al een belevenis op zich. Een behoorlijke chaos van auto's mensen, koffers en andere waar die allemaal zo snel mogelijk een veerboot af en op willen.

Eenmaal op een eiland dan is de situatie direct anders. Ieder eiland een eigen karakter, de ene meer geschikt om te wandelen dan de ander. Topper was Santorini, niet heel groot maar wel heel fotogeniek. Ga je vanwege de warmte vroeg in de ochtend op pad dan voel je je eenling op een relatief toeristisch eiland. Een aanrader dus, een vroege ochtend wandeling

 width=

Byzantijnse weg op Paros

Een eeuwenoud stukje weg over een prachtig Grieks eiland. De weg slingert zich door een mooi open landschap langs een vallei naar een pittoresk dorpje Lefkes. Dit dorp is zeker een bezichtiging waard.

Vanuit Lefkes kun je eventueel een bus terug nemen. Ook is het een goede optie om terug te lopen, de wandeling is dan nog steeds niet heel ver. Houdt er wel rekening mee dat het heet kan zijn op Paros (zeker in de zomer).

Over de rand van de Caldera

Dit is een eenvoudige wandeling over de rand van de caldera van Santorini. Een caldera is de oude kraterrand van een vulkaan. Om een of andere reden hebben de bewoners ervoor gekozen om hun huizen precies op deze rand te maken waardoor je bijzonder spectaculaire en schilderachtige bebouwing krijgt. 

Deze wandeling begint in de drukte van het hoofdstadje maar al snel loop je over een mooi pad hoog boven de zee en is het relatief rustig, al ben je zeker niet de enige die deze wandeling maakt. Er zitten een paar klimmetjes bij en soms loop je hoog over de rand van de caldera maar nergens is de route zwaar of eng te noemen. 

Vervolgens komen we aan in Ia wat misschien nog wel schilderachtiger is dan Fyra. Neem hier rustig de tijd om te genieten van al het moois.

Ik heb de wandeling vroeg in de ochtend gedaan. Dan is het relatief koel en rustig.

Parikia naar Naoussa

Vanuit de drukte van Parikia lopen we eerst langs de baai waar het altijd een drukte is met plezierjachten en veerboten. Langzaam wordt de omgeving rustiger en beklimmen we een bergkam met een aantal windmolens.

Op deze kam hebben we een mooi uitzicht over de Middellandse zee, vervolgens lopen we over het platteland door een mooi vallei naar de volgende baai, de baai van Naoussa.

De wandeling kan eenvoudig worden uitgebreid met een rondwandeling door de oude kern van beide plaatsen. Die zijn namelijk allebei bijzonder pittoresk

 

Uitzicht op Kamari

Deze korte maar pittige wandeling begint aan de boulevard van Kamari, heel veel drukte, winkeltjes, terrasjes etc. Van daaruit lopen we naar de rand van Kamari waar een slingerweg ons naar de kam van een naastgelegen berg brengt.

Dat is een pittige klim maar de beloning is een prachig uitzicht op Santorini en een aantal omliggende eilanden. Vervolgens lopen we via een onverhard pad naar een mooie ommuurde bron wat tegen de berg aangeplakt lijkt. Van hieruit via een slingerend paadje weer naar beneden naar de drukte van Kamari.

Dit is een fijne wandeling voor vroeg in de ochtend of aan het einde van de middag, dan is het zonlicht bijzonder mooi

Vuurtoren van Korakam

Op dit schiereiland zijn door een Griekse groep enthousiaste inwoners allerlei interessante zaken ontwikkeld. Een mooi strand, een openluchttheater en een aantal mooie wandelroutes. Deze wandeling combineert er een aantal tot een iets langere waarbij we tevens een mooi vuurtoren bezoeken.

De wandeling gaat over smalle paden die zich langs de kust slingeren. Het is een op aan aantal plekken een beetje klimmen en klauteren maar de wandeling is goed te doen. Eventueel kun je vanaf Naoussa naar de Karokam toelopen als uitbreiding maar dan is het een dagwandeling. (zie ook de andere wandeling op Paros die naar Naoussa toegaat en de baai volgt


Thema op de kaart