Tiendwegen en kades

Tiendwegen en kades zijn puur Hollands cultureel erfgoed. De kades werden ingezet bij het droogleggen van onze polders, dat betekent dat de kades al vanaf het ontstaan van een polder aanwezig waren. Op heel veel kaarten uit de Middeleeuwen zijn daarom de kades vaak al te zien.

Tiendwegen zijn ook al eeuwenoud maar het ontstaan van deze verbindingswegen tussen de verschillende plaatsen in Zuid Holland kent meerdere definities. De een zegt dat het gaat om een verbastering van het woord ziehen is wat trekken of afvoeren betekent. De ander gaat om het woord tiende. Het deel van de oogst wat een boer moest afstaan aan de adel.

Tiendwegen en kades zijn overal in Utrecht, Zuid Holland en het westelijk deel van Gelderland te vinden. Reden om over deze paden in het groen een aantal wandelingen uit te zetten.

Er is nu ook een handig schermpje met alle wandelingen beschikbaar op Outdooractive

Blokje Blokland

Montfoort is een mooi oud stadje met een leuk centrum, maar de omgeving is ook zeer karakteristiek. Blokland in het bijzonder. Blokland komt van Beloken Land wat laagliggend land betekent. En dat is het, een laagliggend deel van Nederland met volop water in sloten, plassen en vaarten. Deze wandeling laat je kennismaken met een oerhollands stukje cultuur en natuur.

Horeca is er aan het begin- en eindpunt, onderweg is er niets. Je kunt de wandeling combineren met een bezoek aan het oude stadje Montfoort aan de Hollandse IJssel

 

 

Eendenkooien wandeling

Eendenkooien zijn een eeuwenoud fenomeen in Nederland om eenden te vangen zonder dat er een geweer aan te pas hoeft te komen. De eenden worden namelijk gelokt met lokeenden en vervolgens een vangpijp ingelokt dan komt de kooiker in eens te voorschijn en de eenden zwemmen de vangpijp in waar ze gevangen worden. 

Daarom worden er eisen gesteld qua rust. Je ziet op deze route meermalen een bordje met een eendenkooi met recht van afpaling op 753 meter van het hart van de eendenkooi. Daarmee wordt aangegeven dat het heel rustig moet zijn binnen die straal.

Naast die eendenkooien zie je oude kades die dit natte komgrondengebied hebben doorsneden. Honderden jaren geleden zijn de monniken vanuit Marienwaerd hiermee begonnen. Langzaam maar zeker is dit moeilijk toegankelijke drassige gebied ontgonnen door de mens. Kades met vreemde namen maar ook een Zeedijk, waar komt die naam vandaan midden in de Betuwe.

Het is daarmee een mooie wandeling in een groen en rustig gebied. Aan het begin en einde is een restaurant bij de Leidsche Hoeven (niet op zondag).

Zie ook achtergrond informatie over eendenkooien.

Haast recht naar Oudewater

Wandelen door het land van de strijd tegen het water, overal zie je sluizen, bruggen molens kades en andere hulpmiddelen om het water te bedwingen. Daarnaast verrassend veel natuur in een drukbevolkt gebied in het Groene Hart. Het pad over de Tiendweg is mooi maar kan als het gras hoog staat erg moeilijk begaanbaar zijn. Er is volop horeca in alle plaatsen die je aandoet. Je kunt de wandeling eenvoudig uitbreiden met een bezoek aan het oude centrum van Oudewater of Haastrecht

Haast recht naar Vlist

Een wandeling door het Groene Hart met de kenmerkende kades en een Tiendweg. Een mooi open landschap waarin je ziet dat de natuur steeds meer plek krijgt. Vlist is daarbij een karakteristiek dorp dat als een lint langs de gelijknamige rivier loopt. In Vlist is horeca en aan het begin- en eindpunt zijn diverse gelegenheden. De wandeling kan eenvoudig uitgebreid worden met een bezoek aan het oude centrum van Gouda.

Haastrecht naar Vlist 2

De Hooge Boezem van Haastrecht is een mooi stukje cultuurhistorie met een prachtige natuur. Het is daarbij een vogelrijk gebied. De Hooge Boezem gaat over in een mooi stuk Tiendweg. Aansluitend een mooie kade en een stukje door boerenland naar Vlist. Vlist is een dorp èn riviertje. Dus een combinatie van een slingerend watertje smalle dijken en eeuwenoude boerderijen.

Horeca is te vinden aan het begin- en eindpunt. Ga in Haastrecht ook eens naar het Poldemuseum, een aanrader!

Langs Linschoten en Hollandsche Ijssel

De wandeling voert langs de korte Linschoten naar het landgoed Linschoten en volgt daar  de kade langs de lange Linschoten. We lopen via het dorp Linschoten langs een vaart naar Montfoort waar de Hollandsche Ijssel wordt overgestoken. Het oude centrum is een bezoekje meer dan waard.

Na Montfoort lopen we over een prachtige Tiendweg en rustige fietspaden langs de oever van de Hollandsche Ijssel naar Ijsselstein. Dit is wederom een stadje met een prachtig oud centrum

 

Rondwandeling Polsbroek

Een wandeling langs brede sloten en smalle percelen, maar ook met een aantal mooie kades en een moeras vol weidevogels. Een voorbeeld van een Hollands weidelandschap

Spijkse veer aan de Linge

De wandeling begint in het plaatsje Arkel waar enige horeca te vinden is. Er is ook een treinstation dat dicht bij het startpunt ligt. Vervolgens maken we kennis met de Linge, in de zomer drukbevaren door pleziervaart. We lopen over een aantal mooie Lingedijken en genieten van een Tiendweg en een oude Kade. De wandeling heeft wel wat verkeer onderweg maar met name de vergezichten maken deze wandeling de moeite waard.

Let op het Spijkse veer gaat niet het hele jaar alleen in het toeristenseizoen zie https://www.mooigorinchem.nl/nl/locaties/467029654/fiets-voetveer-arkel-spijk

 

Tiendwegen bij Oudewater

Een wandeling vanuit Oudewater over een aantal mooie kades en tiendwegen. Deze liggen hier prachtig in de polder en biedt vergezichten op smalle percelen en brede sloten. Ondanks dat het midden in het groene hart ligt is het hier heerlijk rustig. De wandeling is goed te combineren met een bezoek aan de oude binnenstad van Oudewater

Tiendwegen en kades tussen Beesd en Leerdam

Een wandeling met meerdere soorten landschappen. Allereerst een wandeling door een komgrondgebied met open graslanden, grienden maar ook de eerste Tiendweg op onze route. Het tweede deel gaat langs de oevers van de Linge, een schilderachtig riviertje in de Betuwe. Het derde deel bestaat wederom uit een Tiendweg maar ook de oude plaatsjes Asperen en Leerdam.

Tiendwegen en kades tussen Culemborg en Beesd

Tussen Culemborg, Geldermalsen en Beesd ligt een vergeten stukje Hollands landschap. Een echt komgrond gebied met veel grasland, rechte sloten, grienden en populierenbossen. Het laatste deel van de wandeling gaat over landgoed Marienwaerd. Dit alles maakt het een gevarieerde wandeling.

Tiendwegen en kades tussen Gouda en Woerden

Vanaf station Goverwelle lopen we bijna direct de bebouwing uit en lopen we over een mooie Tiendweg. Rechts zien we de plaatsjes Haastrecht en Hekendorp. Wij lopen in de richting van de Wiericke. De Wiericke was een onderdeel van de oude Hollandse waterlinie. De Enkele Wiericke is gegraven in 1364 en de dubbele Wiericke voor 1367.

We lopen een stukje langs de Wiericke over een grasdijk. Vervolgens gaan we opnieuw een kade volgen, deze kade is wat breder en heeft ook wat meer begroeiing. In de verte hoor je het geluid van snelwegen en vliegtuigen maar toch waan je je alleen op de wereld.

De route brengt ons naar de oude binnenstad van Woerden, opnieuw een oud plaatsje met een aardige oude binnenstad. Van hieruit lopen we naar het station van Woerden

Tiendwegen en kades tussen IJsselstein en Montfoort

IJsselstein is een oud plaatsje aan de rivier de Hollandse IJssel. Het heeft een mooie oude kern en heeft een katholieke historie, net als Montfoort trouwens ons eindpunt van vandaag. De wandeling is een combinatie van historie en groen. Eerste deel gaat langs de Hollandse IJssel. Het laatste deel gaat wederom over een Tiendweg. We eindigen in Montfoort, wederom een oud Hollands plaatsje mooi gelegen aan de Hollandse IJssel.

Tiendwegen en kades tussen Leerdam en Lexmond

Vanuit het oude plaatsje Leerdam lopen we eerst naar een Tiendweg in de bebouwde kom maar daarna verlaten we de bebouwing al snel. Wederom rechte kades, vergezichten en een wandeling door mooie griendbossen. We eindigen in een aardig oud plaatsje Lexmond. Let op horeca en OV op zondag in de omgeving van Lexmond

Tiendwegen en kades tussen Lexmond en Schoonhoven

Dit is een het vergeten broertje van het Groene Hart. Relatief onbekend maar landschappelijk gezien misschien wel mooier dan de bekende variant. Want rustiger, groener, rechter en de sloten zo hier en daar veel breder. Het eerste deel langs de Rijssekade en de Zouweboezem zijn fantastisch, het lijkt hier alsof de tijd 300 jaar heeft stilgestaan. Maar ook Noordeloos en de Tiendweg tussen Ameide en Nieuwpoort zijn prachtig. Tussen al het groen een aantal leuke oude plaatsjes zoals Meerkerk en Ameide, prachtig is het relatief onbekende vestingstadje Nieuwpoort. Het eindpunt is bereikbaar via het Schoonhovens veer.

Tiendwegen en kades tussen Montfoort en Oudewater

Montfoort is een oud plaatsje met een aardige kern. Bijzonder is het Kasteel. Vanuit Montfoort lopen we eerst over een rustige weg en later over een mooie grasdijk naar Linschoten. Linschoten is oud met een aardig centrum. In het centrum is een cafe waar het interieur de laatste 100 jaar waarschijnlijk nauwelijks gewijzgigd is, een echte aanrader.

Vanuit Linschoten volgen we het riviertje de Linschoten dat door groene weilanden naar Oudewater slingert. Ook Oudewater is een mooi oud plaatsje, bekend van de heksenwaag, met een bijzondere kern.

Tiendwegen en kades tussen Oudewater en Gouda

Dit is een wandeling over Tiendwegen en kades die bijna niet te evenaren is. De Tiendweg is minstens 5 km lang en loopt dwars door de polder. De polder bestaat uit smalle percelen en brede sloten. Haastrecht ligt halverwege en is een mooi plaatsje met veel historie. Hierna volgen we een jaagpad langs de Hollandse Ijssel. Laatste deel gaat langs de Gouwe door het oude centrum van Gouda

Tiendwegen en kades tussen Polsbroek en IJsselstein

Deze wandeling laat je volop kennismaken met het groene hart, bijna tien kilometer kade, maar ook een mooi oud Hollands stadje IJsselstein. Polsbroek komt voor in het boek "Het Wassende Water" van Herman de Man.

Bijzonder is het moerasgebied tussen Polsbroek en Oudewater. De kade en onze route loopt er pal langs. Beklim de uitkijktoren even om te genieten van een prachtig vogelrijk gebied.

Tiendwegen en kades tussen Schoonhoven en Polsbroek

Een wandeling met voornamelijk kades, dus veel begroeiing, mooie doorkijkjes naar weilanden en vergezichten. Schoonhoven is een mooi oud plaatsje, heb je tijd om even door het oude stadje te lopen dan is dat een aanrader.

Bij Cabauw volgen we een kerkepad, een bijzonder cultuurhistorisch element. Vermeldenswaardig is dat Polsbroekerdam in het verleden bekend stond om een aantal bijzondere geloofsgenootschappen het zwavelstokkengeloof en de zwartjannetjes.

Je loopt hier een deel door het land van een boer. Soms is het wat moeilijk om het pad te zien maar loop gewoon in de richting van de sloten in de richting van Polsbroek. Daar kom je weer op de verharde weg

Wiel van Bassa en Acquoyse Meer

De Diefdijk is een uitzonderlijke dijk ter bescherming van het water in het geval er een dijkdoorbraak is meer naar het oosten. De Diefdijk ligt dan ook precies op de grens van twee provincies omdat er politieke geschillen waren over wie er verantwoordelijk was voor de wateroverlast.

De dijk is een keer doorgebroken. Vandaar de wiel van Bassa wat een oude dijkdoorbraak is. Door het woest kolkende water ontstond een zeer diepe waterplas, het wiel. Daarom werd er meestal voor gekozen de dijk in een bocht om het wiel heen te leggen, zo ook hier.

Aan de Gelderse zijde verkennen we het achterliggende landschap, gevormd door rivieren maar ook door mensenhanden.

Er is een camping (de Kooise) waar in de zomer een restaurant is.

 

Willige Langerak

Deze wandeling begint en eindigt in Schoonhoven, een mooi en historisch rivierstadje bekend als de zilverstad. Vanuit deze stad lopen we langs de Lekdijk naar het oosten. Je kunt bovenover lopen voor een weids uitzicht of onderlangs voor onverhard wandelen. De uiterwaarden zijn in dit deel van de rivier prachtig met een aantal rivierduinen

De terugweg gaat langs de Tiendweg een mooie kade omzoomd met boerderijen. We eindigen in het centrum van Schoonhoven waar de wandeling uitgebreid kan worden met een stadsbezoek. Er is onderweg enige horeca en aan het begin en eindpunt.


Thema op de kaart


Wandelingen op basis van trefwoord

Afgedamde maas  Ameland  Armenmolen  Banmolen  Batenburgs veer  Berenschot molen  Berkel  Beusichemse veer  Borchmolen  Borkum  Bouwhofmolen  Culemborgse veer  Dieze  Dinkel  Dommel  Eem  Eerbeekse korenmolen  Eierlands voetveer  El hierro  Elizabethmolen  Enge ijssel  Enspijkse veer  Fohr  Formentera  Franse molen  Fuerteventura  Geul  Gotland  Gouden ham pont  Gouwe  Gran canaria  Grift  Gulp  Hackfortse watermolen  Hamermolen  Helgoland  Hendricus  Hollandse ijssel  Holtmolen  Hooijdonkse molen  Houthemse molen  Ibiza  Ijssel  Isle of man  Isles of scilly  Ithaka  Jeker  Kades bij culemborg  Kades bij gouda  Kades bij haastrecht  Kades bij linschoten  Kades bij woerden  Kefalonie  Kerrera  Korne  Kromme ijssel  Kromme rijn  Lanzarote  Leeuwmolen  Lek  Lekxesveer  Leumolen  Linge  Liniepont  Linschoten  Lombokmolen  Maas  Maasbommels veer  Mallorca  Mast molen  Merwede  Middelste molen  Molen den haller  Molen van bels  Molen van frans  Molen van otten  Molen van singraven  Mollumse molen  Mors  Nekkumermolen  Noordermolen  Norderney  Onderste molen  Oostendorper molen  Opheusdens veer  Oude rijn  Overijsselse vecht  Pannerdens kanaal  Paros  Quadenoord molen  Regge  Renkumse voetveer  Rhenens voetveer  Rijn  Riveer  Riveer gorinchem  Romo  Rosmolen  Sandhamn  Santorini  Schiermonnikoog  Schoonhovens veer  Schouwsmolen  Slinge  Spaarne  Spijkse veer  Sylt  Tenerife  Terschelling  Test  Texel  Tielse veer  Tiendkade  Tiendweg bij beesd  Tiendweg bij oudewater  Tiendweg bij schoonhoven  Tiendwegen bij beesd  Tiendwegen bij gouda  Tiendwegen bij ijsselstein  Tiendwegen bij leerdam  Tiendwegen bij lexmond  Tiendwegen bij montfoort  Tiendwegen bij oudewater  Tiendwegen bij polsbroek  Tiendwegen bij schoonhoven  Tiendwegen bij vlist  Tiendwegen en kades  Tiendwegen en kades bij blokland  Tiengemeten  Trichtse kade  Utrechtse vecht  Veer alem  Venbergse molen  Vlist  Voetveer heerewaarden - lith  Voetveer rekken  Voetveer tiel  Voetveer varik-heerewaarden  Voetveer woudrichem  Volmolen  Vrango  Waal  Winnemolen  Worm  Wymarse molen  Zakynthos  Zederik