Waterradmolens een mooi cultuurhistorisch gebruik van stromend water

Watermolens of waterradmolens worden aangedreven door het water. Is er enig hoogteverschil in het water of heb je snelstromend water dan kun je deze molens inzetten om een deel van je werk te laten doen in plaats van dat je het zelf, je paard of je hond moet laten doen. Daarmee wordt saai en vermoeiend werk door de molen gedaan. Dat is al in de middeleeuwen ontdekt en sommige van deze oude waterradmolens zijn daarmee honderden jaren oud.

Bijvoorbeeld de watermolen is een mooi voorbeeld van op en top historie en heeft een prachtig binnenwerk waarin je de inventiviteit van de mens kunt zien. Met name hoe men in staat was om gebruik te maken van het bewerken van hout om zo tot mooie installaties te komen

 

De molens vind je met name terug in het oosten van het land. Logisch omdat daar meer snelstromend water of hoogteverschillen te vinden zijn. Mooie molens zijn er in Limburg, de Achterhoek, Twente maar ook op de Veluwe waar men een deel van het papiermaken door watermolens kon laten doen.

 

Watermolens zijn daarmee een mooie bestemming voor een wandeling, je weet bij voorbaat dat het cultuurhistorie is, er is stromend water en in veel gevallen wandel je door een glooiend of zelfs heuvelachtig landschap met snelstromende beken en rivieren. je bent van harte uitgenodigd om dit mooie thema te ontdekken in verschillende wandelregios in Nederland.

Hackfortse watermolen

Een kennismaking met de Graafschap zoals deze streek ook wel genoemd wordt. Een tradioneel landschap met kastelen en landhuizen. Zo ook landgoed Hackfort met daarop een nog werkende waterradmolen. Traditioneel zie je vaak dat waterradmolens zijn gerealiseerd door een landgoedeigenaar. Waarschijnlijk een kapitaalintensieve investering die door anderen niet gedaan konden worden. De wandeling laat je kennismaken met meerdere beken die hier het landschap doorsnijden.

Molens langs de Geul

Deze wandeling volgt de Geul waarbij we langs een aantal molens lopen. Met name de Volmolen is een bezoek meer dan waard. Na het volgen van de rivier lopen we langzaam tegen de heuvels op. De omgeving wordt bosrijker wat een mooie variatie is op het rivierdal.

Onderweg is er voldoende horeca te vinden, zeker op het eerste deel. Houdt er rekening mee dat het pad na regen erg modderig kan zijn. De wandeling kan goed gecombineerd worden met andere wandelingen waardoor een meerdaagse ontstaat

Mollumse watermolen en de Berkel

Eibergen is een aardig plaatsje aan de Berkel en de Mollumse molen is een plaatje. Naast de watermolen ligt een mooie kruidentuin. Onze wandeling volgt geruime tijd de Berkel. Daarna lopen we door het dorpje Rekken en vervolgens wordt het een echt coulissenlandschap met veel smalle stroompjes water bossages en overal rustig grazend vee. 

Noordermolen bij Delden

Op het landgoed het ’t Twickel is een aantal bijzonder gebouwen te bewonderen. Zo is er de Noordmolen met een mooi waterreservoir maar ook een bijzonder elegant landhuis. Daarnaast heeft Delden een aardige oude kern die ook het bezoeken waard is. Hier is meer dan voldoende horeca te vinden.

Oostendorper watermolen en Haaksbergse veen

In deze wandeling maken we kennis met een verrassende omgeving bij Haaksbergen. Allereerst de Oostendorper watermolen. Een heel bijzondere plek want het zijn feitelijke twee molens naast elkaar en dan ook nog met drie waterraderen. Een molen die al genoemd wordt in de 15de eeuw. Tijdens de wandeling was de molen geopend en fascinerend om te zien hoe inventief men gebruik maakte van het draaien van de raderen. Malen en pletten van graan, persen van olie met een wiel. Maar heel bijzonder door een draaiende beweging olie persen door een slaande beweging.

Verder maken we kennis van een mooi beekdal langs de Buurse beek en daarbij een prachtig nat heidegebied met mooie vergezichten over een woest landschap. 

Ootmarsum en de molens van Vasse

Vanuit Ootmarsum wandelen we naar het noorden richting de Duitse grens. Daar vlak aan de grens ligt het dorpje Vasse en daar aan een klein beekje liggen twee watermolens vlak naast elkaar. De molens van Bels en Frans. Dit alles door een afwisselend en mooi coulissenlandschap in combinatie met het mooie oude plaatsje Ootmarsum.

Ootmarsum naar de waterradmolen bij Singraven

Deze wandeling gaat door een licht glooiend landschap vanuit Ootmarsum naar het oosten. We komen op een mooi landgoed Singraven en daar is een prachtige waterradmolen. Vervolgens genieten we van mooie vergezichten langs mooie rechte landgoedlanen maar ook paden en wegen door een kenmerkend coulissenlandschap.

Singraven aan de Dinkel

Singraven is een mooi landgoed met enerzijds prachtige gebouwen, zo is de watermolen een juweeltje. Daarnaast is het landgoed een mooi parklandschap met weiden, akkers en bossen.

Maar ook het Roderveld is erg mooi waardoor er een afwisselende wandeling ontstaat. Onderweg zijn er volop mogelijkheden voor horeca. Daarnaast is de wandeling goed te combineren met een bezoek aan bijvoorbeeld Ootmarsum dat een aardig centrum heeft

Sprengen en watermolens in Ugchelen

Sprengen zijn een bijzonder gegeven op de Veluwe. Het zijn gegraven beken. Met maakte een gat in de grond ging door een harde zandlaag uit de ijstijd heen en het water borrelde vanzelf en men kon op basis daarvan het water gebruiken als aandrijving voor waterradmolens en omdat het water heel schoon was ook goed inzetten bij de papierindustrie. Ugchelen heeft een aantal van deze gegraven beekjes sprengen. Nog zo'n fenomeen een wijert. Een serie van gegraven gaten waaruit water omhoogkwam wat gezamenlijk voldoende water leverde voor waterkracht en schoon water.

Verder bijzonder om te zien dat elke molen een eigen karakteristieken heeft en een mooie kennismaken met verschillende sprengen. Waarbij sommige zelfs hoger moesten liggen om ondanks het relief het water in de juiste richting te laten stromen

Wandelen langs de Jeker, de Maas en watermolens

In het heuvelland bij Maastricht stromen meerdere rivieren. Onder andere de Maas en de Jeker. Beide rivieren slingeren door een mooi heuvelland. Met name de Jeker is een snelstromend riviertje dat mogelijkheden biedt voor waterradmolens. Bij deze wandeling komen we langs vier watermolens waarvan er nog twee van in bedrijf zijn. Daarnaast een mooie lus door de oude binnenstad van Maastricht en langs de oevers van de Maas.

Watermolen den Haller bij Diepenheim

Bij Diepenheim liggen een aanal landgoederen gegroepeerd rondom dit kunstdorp. Daarnaast ligt er een prachtige watermodel Den Haller die het bezichtigen meer dan waard is. Het beginpunt is bij de camping. Je kunt de wandeling ook eenvoudig starten in het dorp start dan bij 11 in de routebeschrijving.

Watermolens aan de Geul bij Valkenburg

De rivier de Geul is een snelstromend en meanderend riviertje. In het verleden dus mogelijkheden om waterradmolens te bouwen. Op deze relatief korte wandeling zien we er drie waarvan er nog twee werkend zijn. 

Daarnaast wandelen door een toeristisch gebied met een wandeling langs de Geul en een bezoek aan Valkenburg. De wandeling kan ook gestart worden in Valkenburg pak dan de route op in het centrum van Valkenburg.

 

Watermolens aan de Slinge

Deze wandeling laat je kennismaken met meerdere landschappen om de Slinge. Er is opnieuw een rivierbos waardoor de Slinge prachtig doorheen slingert. Zoals de naam van de rivier al zelf zegt. Er is ook een gekanaliseerd deel van de Slinge. Jammer genoeg een rechtgetrokken riviertje. Echter de omgeving om de rivier is wel mooi en geeft een beeld hoe landbouw en natuur samen kunnen werken in een mooi parklandschap

Watermolens bij Ittervoort en Thorn

Wandeling aan de grens tussen Nederland en Belgie met een wandeling door een mooi licht glooiend landschap. Daarbij zelfs vier waterradmolens en een mooi karakteristiek oud stadje Thorn. Thorn staat bekend als het witte stadje en licht in een glooiend landschap en waar het glooit zijn waterradmolens meestal ook aanwezig.

Watermolens bij Vasse

Twente nis een glooiend landschap en de omgeving tussen Vasse en Ootmarsum ligt verrassend hoog ten opzichte van de omgeving. Dat biedt een aantal mooie vergezichten. Maar daarnaast ook een aantal snelstromende beekjes en twee watermolens. Rond en in Vasse is voldoende horeca. Een omgeving waar het goed toeven is.

Watermolens in de Geul bij Mechelen en Wijlre

De Geul is een snelstromende en meanderende rivier. Dat maakt waterradmolens mogelijk. We bezoeken er twee, de ene is werkelijk prachtig met een dubbelrad, de andere is nog in bedrijf maar het rad is onzichtbaar. Daarnaast wandelingen door en over de heuvels van Zuid Limburg met mooie vergezichten. Voor de liefhebbers op een wandeling twee bierbrouwerijen

Watermolens in het Leudal

Vlak bij Roermond ligt een mooi landelijk gebied met daarin een heel mooi beekdal, het Leudal. Een bijzonder natuurgebied met daarin een snelstromend meanderend beekje in een gevarieerd rivierbos. Daar omheen een agrarisch gebied en een aantal Limburgs aandoende dorpjes.

Waterradmolen bij Arcen aan de Maas

Deze wandeling laat je kennismaken met een verrassend stukje Limburg. Wandelen langs de oevers van de Maas maar ook door bossen bij een landgoed, landerijen en de oude kern van Arcen. Er is voldoende te zien onderweg. Vooral de Wymarse molen is een bezoekje meer dan waard. In Arcen is er volop horeca aanwezig. Ook bierdrinkers met twee brouwerijen in een dorpje is meer dan voldoende. Een van de brouwerijen zit in de waterradmolen.

Waterradmolens bij landgoed Geysteren

Bij Oostrum maak je kennis met een mooi Limburgs landschappen, veel hagen, bossen, velden en verschillende monumentale gebouwen. Maar ook een duidelijke invloed van het Katholisisme. Dus veel kapelletjes, grote kerken en kruizen langs de weg. Een mooie kennismaking met een gevarieerd landschap. Maar ook twee watermolens. De Rosmolen is echt een plaatje prachtige molen aan een riviertje. Maar ook de Holtmolen, ondertussen een woonhuis, is mooi en kan vanuit een weiland bewonderd worden.

Waterradmolens en papierfabrieken bij Eerbeek

Aan de oostrand van de Veluwe zie je een groot aantal papierfabrieken. Dat is veroorzaakt door het feit dat er veel schoon water nodig was en dat als het water stroomde men de papiervervaardiging kon mechaniseren. Sprangen zijn hier een mooi voorbeeld gegeven beken voor het verkrijgen van schoon stromend water. Zo ook bij deze wandeling komen we papierfabrieken en sprangen tegen rond Eerbeek.


Thema op de kaart


Wandelingen op basis van trefwoord

Afgedamde maas  Ameland  Armenmolen  Banmolen  Batenburgs veer  Berenschot molen  Berkel  Beusichemse veer  Borchmolen  Borkum  Bouwhofmolen  Culemborgse veer  Dieze  Dinkel  Dommel  Eem  Eerbeekse korenmolen  Eierlands voetveer  El hierro  Elizabethmolen  Enge ijssel  Enspijkse veer  Fohr  Formentera  Franse molen  Fuerteventura  Geul  Gotland  Gouden ham pont  Gouwe  Gran canaria  Grift  Gulp  Hackfortse watermolen  Hamermolen  Helgoland  Hendricus  Hollandse ijssel  Holtmolen  Houthemse molen  Ibiza  Ijssel  Isle of man  Isles of scilly  Ithaka  Jeker  Kades bij culemborg  Kades bij gouda  Kades bij haastrecht  Kades bij linschoten  Kades bij woerden  Kefalonie  Kerrera  Korne  Kromme ijssel  Kromme rijn  Lanzarote  Leeuwmolen  Lek  Leumolen  Linge  Liniepont  Linschoten  Lombokmolen  Maas  Maasbommels veer  Mallorca  Merwede  Middelste molen  Molen den haller  Molen van bels  Molen van frans  Molen van otten  Molen van singraven  Mollumse molen  Mors  Nekkumermolen  Noordermolen  Norderney  Onderste molen  Oostendorper molen  Opheusdens veer  Oude rijn  Overijsselse vecht  Pannerdens kanaal  Paros  Regge  Rhenens voetveer  Rijn  Riveer gorinchem  Romo  Rosmolen  Sandhamn  Santorini  Schiermonnikoog  Schoonhovens veer  Schouwsmolen  Slinge  Spaarne  Spijkse veer  Sylt  Tenerife  Terschelling  Test  Texel  Tielse veer  Tiendkade  Tiendweg bij beesd  Tiendweg bij oudewater  Tiendweg bij schoonhoven  Tiendwegen bij beesd  Tiendwegen bij gouda  Tiendwegen bij ijsselstein  Tiendwegen bij leerdam  Tiendwegen bij lexmond  Tiendwegen bij montfoort  Tiendwegen bij oudewater  Tiendwegen bij polsbroek  Tiendwegen bij schoonhoven  Tiendwegen bij vlist  Tiendwegen en kades  Tiendwegen en kades bij blokland  Tiengemeten  Trichtse kade  Utrechtse vecht  Veer alem  Vlist  Voetveer heerewaarden - lith  Voetveer rekken  Voetveer tiel  Voetveer varik-heerewaarden  Voetveer woudrichem  Volmolen  Vrango  Waal  Winnemolen  Worm  Wymarse molen  Zakynthos  Zederik